My Rainbow Dreams

Just Blogger Templates

Saturday, 4 February 2012

ujian yang hebat untuk orang yang hebat

Kalaulah kita tahu setiap selepas kegagalan akan ada kebahagiaan , 
kita tidak perlu penat menangis hiba. Kalaulah kita tahu , kita tidak layak 
mengatur hidup sendiri dengan mengharap semuanya baik-baik sahaja ,
pasti kita akan redha dan ikhlas menerima setiap apa yang telah ditakdirkan .

Percaya atau tidak , actually selepas kegagalan/kesedihan yang menggunung tinggi , sebenarnya, kegagalan itulah yang mendidik diri . Ujian yang hebat untuk orang yang hebat . Ujian itulah yang bakal mendidik dan menjadikan diri seseorang itu hebat . Nak jadi orang hebat ? Perlulah merasai dulu peritnya berjuang , pedihnya kehidupan . kalau mengeluh saja , don't expect much lah dalam hidup .

Anda pernah rasa frust bercinta ? Peritnya kasih sayang yang bergunung -gunung dibina tapi tidak kesampaian ? Itu tandanya, dia bukanlah yang terbaik untuk masa hadapan kita . Mungkin pandangan sebagai manusia , dialah yang terbaik pernah hadir dalam hidup kita but Allah said dia bukanlah yang terbaik buat diri kita . Kekecewaan dan kesedihan itulah yang menjadikan diri kita hebat . Keperitan itulah yang menjadikan diri kita tabah setiap hari .

Hidup ini ada atas dan bawah . Macam roda . Once kita berada di atas , once kita berda di bawah . Jangan rasa selesa sangat . Kalau kita rasa sekarang kita bahagia , ingatlah suatu hari nanti kita akan diuji dengan kesedihan . Kalau kita rasa sekarang kita berjaya , ingatlah suatu hari nanti kita akan diuji dengan kegagalan . Hidup ini adalah ujian . Gagal tak bermakna kita gagal selamanya .Sedih tidak bermakna sedih berpanjangan . 
Sediakanlah ruang untuk kita sendiri menghargai kebahagiaan .

Nak senang senang je ? hello , itu bukan life namanye .

Apa yang perlu dilakukan ketika menghadapi detik-detik kejatuhan ? Just think positive . Dekatkan diri dengan Allah .This is only one treatment yang memang sangat success untuk mencantumkan kembali hati yang berkecai . Hanya Allah sahaja mampu mencantumkan kembali . Sangat rugi if kita handle kesedihan kita dengan terus memusnahkan diri , menyakiti diri sendiri dan berkabung terlalu lama . Just remember , kesedihan dan kekecewaan itulah yang menjadi guru dalam kehidupan kita . 
Kenapa perlu bersedih terlalu lama ? Menangis setiap hari itu bukankah menyakiti diri sendiri je ? move on .

Friday, 3 February 2012

SEWAKTU KETIKA DAHULU

HAI GUYS !


saat entry blog ni .. jam menunjukkan 430 am .. terjaga dari mimpi then teros tak boleh tido .. so ,, ape lg entry blog ni la .. huhu .. tetiba teringat zaman muda mudi saya .. sangat seronok .. kalau waktu boleh diputar balik .. memang nak jadi BABY semula ..


9 bulan saya di dalam perot mak .. mak pergi manaMANA sentiasa bawak saya..mak jaga saya dengan baik | dengan penuh kasih sayang | maceh mak .. besar sangat pengorbanan mak untuk saya ..  sehingga la pada tarikh 12.09.1992 , bertempat di HOSPITAL SULTANAH AMINAH JB , saya dilahirkan ..  ya allah indahnya dunia ni .. kedengaran azan di telinga ni .. oh ! abah rupanya yang azan .. hihi ..


WAHIDAH,YANA,ZIMAH
semua sebaya ..

Mak cakap .. masa kecilKECIL saya ni kuat menangis .. biar kan kejap je .. mesti menangis ..[macam mana la kan muka saya??]huhu ..  sampai mak nak buat kerje pon susah | tak tido malam | sebab nak jaga saya ..“ MAK,yana minta maaf menyusahkan mak” .. terima masih mak sebab tak pernah bosan jaga yana .. 







Lepas mak habis pantang tu .. saya duduk dengan atok .. kat KLUANG .. sebab  mak dan abah kerja .. seminggu sekali mak dan abah akan blek jenguk yana .. TANPA JEMU !! tq again mak abah .. yang lucu bila mak cerita .. kalau mak nak balik rumah pasir gudang .. mesti mak tunggu saya TIDO ! nak tau tak sebab apa?? Sebab nanti saya akan menangis nak ikut mak abah balik .. hihi .. ngadaNGADA nya saya kan?? Hehe .. tq juga kat ATOK TINA & ATOK ATAN .. jaga saya .. saya akan kenang semua nya tu ..



Usia  4tahun .. saya start duduk dengan mak abah .. wah ! SERONOKNYA !! .. sebab saya nak sekolah tadika ..” TADIKA MAWARDAH SERI ALAM “ .. yeah ! itula nama sekolah tadika saya dulu .. segalanya bermula disitu .. BERKAWAN | BELAJAR | BERMAIN-MAIN dengan kawanKAWAN .. hihi .. 1st masuk sekolah tu .. mak cakap .. saya nangis .. saya tak bagi mak abah balik … just 3 hari je nangis .. urm lama jgak kan !! huhu ..  lepas 3 hari tu dah tak nangis pon .. korang plak macam mana?? Macam saya juga ke?? Or lg baik dari saya?? .. laallala~ 


KENANGAN SEKOLAH TADIKA

Sehingga la sekarang ni 2012 !!! saya dibesarkan dengan penuh kasih sayang .. “tq ALLAH kau kurniakan aq seorang MAK .. seorang ABAH .. adikADIK “.. kenangan SEKOLAH RENDAH [SEKOLAH KEBANGSAAN CAHAYA BARU] SEKOLAH MENENGAH [SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN KOTA MASAI].. suma nya dalam ingatan.. sehingga la sekarang saya still study kat [KLMU] .. insyallah lau tak ada apaApa tahun ni habis .. amin mudah mudahan ..


KENANGAN SEKOLAH MENENGAH

KLMU : SEM 4

Kalau nak cerita semua memang tak akan habis nya !! 4 hari 4 malam pon belum tentu habis .. huhu .. so STOP ! sampai sini je la .. sambong tido balik..

**thanx kepada pembaca setia saya .. En.A !! huhu .. saya tau awak hariHARI buka blog saya kn?? huhu .. maceh ye .. kihkii

awak adalah sebab untuk saya terus tersenyum :)


Terima kasih kerana sentiasa disisi ketika diri terluka sendiri .
Terima kasih kerana selalu menggembirakan hati .
Terima kasih kerana memberi semangat tanpa henti .
Terima kasih kerana memahami .
Terima kasih kerana terlalu sabar dengan kerenah diri ini .
Terima kasih atas segalanya , untuk kesemuanya .

Moga hubungan kita sentiasa diberkati oleh-Nya .
Moga kasih kita kukuh ,tetap utuh hingga hari pernikahan kita .
Moga kita akan disatukan kelak , hingga ke syurga Firdausi .
Semoga semuanya berjalan lancar seperti yang kita mahukan ,
dan semoga mendapat keizinan-Nya .
Amin Ya Rabbal Alamin .

Thursday, 2 February 2012

PERCUTIAN IDAMAN

Hai helloo !! halooo !! … basuh baju dah | kemas rumah dah | masak?? Urm malas la hari ni nak masak | hahah .. malas nye aq ! ah peduli ape .. kihkiii ..

ok lah! entry aq kali bukan nak story pasal CINTA | KASIH SAYANG | PAHIT | and more la .. berkenaan dengan tajuk kat atas tu “ PERCUTIAN IDAMAN “ .. wah ! dengar mcm menarik .. bukan setakat menarik .. tapi tertarik .. huhu !! CANTIK TERTARIK KAU MEMANG DEBOOOMM !!~ ahaaiii .. betul tak lagu ni?? Haha .. hentam je la kn .. ^^,

PERCUTIAN IDAMAN aq of coz la KOTA TOKYO : JEPUN .. memang dari dulu lagi nak pergi sana .. kadangKADANG sampai terbawak dalam mimpi tau .. hehe ..

TOKYO TOWER

KENAPA JEPUN MENJADI PERCUTIAN IDAMAN AQ ??? 

1 - Aq  tertarik dengan KEHINDAHAN jepun .. kalau diberi peluang .. tersanganSANGAT la nak pergi .. ADA SAPAsapa NAK BAWAK AQ PERGI SANA TAK?? Uhuh .. alaa korang jgn la berkira sangat dengan aq..sesekali tu wat la AMAL sikit .. lalalla ~

2 – Aq teringin sangatSANGAT nak tengok pokok SAKURA .. cantik nya pokok tu .. hihii .. ada colour PINK and WHITE .. 

SAKURA


KORANG ??

korang ada join BELIA : RAKAN MUDA tak?? Then dapat “PINGAT EMAS “ korang berpeluang tau pergi ke JEPUN tu .. hehe .. macam aq la .. antara yang tergolong untuk ke JEPUN tu nanti .. BILA?? Tu tak pasti lagi la .. kene tunggu borang dia keluar .. yeepiii !!~ BERAPA LAMA ?? 14 HARI di dalam KAPAL FUJI MARU..bukan setakat JEPUN je tau dapat pergi.. tapi semuanya .. kiranya KELILING DUNIA LA ..  suma ditangung .. kita just bawak badan je pergi sana … BEST NYA !!!!

KAPAL FUJI MARU

-----> En.A !!!!! if saya dapat tawaran tu .. SAYA NAK PERGI TAU ?? TAU ?? TAU ?? saya tahu yang awak tak akan bagi saya pergi .. but !! saya akan pujuk awak sampai awak bagi .. hehee .. DEGIL kn saya ?? hehe ..

** fuh ! penat dah penat tangan menaip entry ni .. so sampai sini je la ye ** 

Wednesday, 1 February 2012

Story ini tak ada tajuk !!~

hai guys!! .. saat saya entry blog ni .. hati sedang berduka .. tak selesa .. jam pon dah hampir pukul 7pm !! .. saya ABC .. So xau nak buat ape yang berfaedah selain entry baru blog ni je ..

mesti korang heran kn knp story ni tak ada tajuk .. kn?? Actually yana pon tak tau kenapa .. dan tak tau nak bagi tajuk ape entry saya ni ,,, so ble korang baca ,, korang leh la bagi tajuk entry kali ni !!~ J

sebelum mulakan entry ni .. saya nak minta maaf sangat dengan MUHAMMAD AZIEF B. AZMI .. kalau entry saya kali ni buat awak sakit hati or amek hati .. tak ada niat sebenarnye nak wat mcm gini .. tapi saya tak tahu nak luahkan kat sapa | ye mungkin awak akan cakap “ KAN BOLEH LUAHKAN KAT SAYA” tapi tak semuanya saya boleh luahkan dengan percakapan saya .. so dengan blog ni je la saya boleh luahkan segalanya .. apa yang saya tak pernah luahkan kat awak .. semua tertulis disini .. dari hati saya yang paling dalam .. saya harap awak paham azief ..

saya tak tahu apa yang sedang terjadi dengan kehidupan saya sekarang ni .. saya cuba untuk lupakan semua bende yang remeh temeh .. tapi bende yang remeh temeh tu la yang buat yana jadi KUSUT | BENCI | SAKIT HATI | MARAH | dan sekutu dengannya .. diri ini seperti boneka .. yang sana mahu ! yang sini pon mahu !! .. hmmm .. senang belah je badan ni .. bagi sama rata !!~ hmmm

To En.H :

Tolong la paham keadaan saya skarang ni..jangan terlalu tekan saya.. En.H awak kene terima yang kita memang tak ada jodoh !!~ saya buat keputusan untuk kebahagiaan diri saya..dulu awak tak pernah hargai cinta/kasih sayang yang saya berikan kat awak..segalanya hanya untuk awak..tapi awak TAK PERNAH ! TAK PERNAH  nak hargai tu semua !!! .. awak ABAIKAN saya .. !! KEJAM nye awak En.H.. awak tak pernah pikir sakitnya hati saya ni bila awak menduakan cinta/kasih sayang saya | awak tipu saya hidup-hidup..apa salah saya En.H?? apa salah saya haa?? Jahat sangat ke saya ni?? Jijik sangat ke saya ni?? Hina sangat ke saya ni En.H??Sampaikan awak sanggup buat saya mcm ni !! awak ingat saya tak ada perasaan ke?? Ha?? Dan awak juga perlu ingat hiudp ni macam RODA !!~ hari ini awak ABAIKAN saya ..percayala satu hari nanti awak akan kena balik !!~ masa tu la baru awak tahu betapa sakitnya hati ini !!!!!!!! Terlalu banyak awak lukakan hati saya..air mata saya ni kering disebabkan awak !!!~BODOH NYA !! saya menangis kan JANTAN macam awak En.H .. saya menangis teresak-esak kat sini ,, awak kat sana BERSUKA RIA !! taka pa .. ALLAH maha adil ..


hei En.H !!!!!kenapa saat saya sedang bahagia dengan En.A awak datang dalam hidup saya,,pujuk+rayu saya supaya saya kembali kepangkuan awk .. KENAPA??? KENAPA En.H?? walhal saya dah mula untuk lupakan segala tentang kita..saya tak nak ingat segala tentang kita !!~ .. awak tak layak dapat kan cinta/kasih sayang saya !! FAHAM !! untuk pengetahuan awk ..hubungan saya dgn En.A lebih BAHAGIA berbanding dengan awak ..
yea .. lau awak baca entry saya ni .. saya yakin yang awak akan cakap “ MULA-MULA MEMANGLA BAHAGIA “  kn?? Tapi saya yakin dan dengan izin ALLAH En.A boleh bahagiakan saya sampai SYURGA .. amin mudah mudahan..

YES ! memang hubungan saya dengan En.A baru lagi .. tapi kami bahagia .. En.A boleh bahagiakan saya .. !!!!!!


En.H saya mohon sanngatSANGAT tolong lupakan saya | jauhkan diri awak dari saya | bebaskan la saya dari perlukan awak tu | dari hati awak | biarkan la saya hidup dengan orang yang betuBETUL saya sayang ..En.H u know what ?? cinta/kasih sayang tak boleh nak DIJUAL BELI | DIPAKSA | kalau hati saya cakap TAK NAK TERIMA AWAK ! saya tak akan terima awak .. cari la WANITA yang boleh ikut kehendak awak..saya sayangkan En.A..sayang sangat2 ..saya tak akan sesekali LEPASKAN En.A saya !!!~ lagi sekali saya minta TOLONG ! TOLONG !  dan TOLONG ! .. terima segalanya !!~


to En.A :

awak,,saya minta JANGAN PERNAH TINGGALKAN SAYA .. tak kan ada yang leh pisahkan kita !!! awak JANJI tau En.A ??? awak dengar la lagu kat bog saya ni .. lagu ni dah cukup bermakna buat saya .. yea .. JODOH ditentukan oleh allah sewaktu kita 4bulan di dalam kandungan ibu..malaikat akan tulis segalanya tentang diri kita .. [JODOH,REZEKI,KERJA,KAWEN DENGAN SIAPA,CERAI ATAU TIDAK,BERAPA ANAK KITA] and more la .. jika awak jodoh yang ditentukan ALLAH buat saya .. saya terima dengan hati yang gembira .. SAYA SAYANG En.A SAYA SAMPAI SYURGA ..



HAA .. mesti awak akan tanya saya kan !!



En.A : " SYG,,MACAM MANA SYG SAYANGKAN B" KN?? KN?? HEHE ..
JAWAPAN SAYA : SYG SAYANGKN B MELIMPAH LIMPAH .. KALAU MELIMPAH .. SYG AKAN TADAH DAN TERUS TADAH !!~



** KALAU SYG DITAKDIRKAN PERGI DULU DARI B .. KALAU B RINDU DAN NAK TAHU MACAM MANA SYG SAYANGKN B .. DAN SAAT TU JUGA SYG TAK BOLEH JAWAB SEPATAH PON .. SO,,RAJIN-RAJIN LA BUKA BLOG SYG NI K,,SEBAB KAT BLOG SYG NI SENTIASA ADA JAWAPANNYA,LAUPON JAWAPAN TU BUKAN DARI MULUT SYG **