My Rainbow Dreams

Just Blogger Templates

Sunday, 16 September 2012

..:: perbezaan yana dulu,dan yana yang sekarang ::..

haa .. kenapa tajuk tu ?? huhu ..
nak tau ?? kene laa bace entry kat bwah ni ok ...
mule2 skali .. nak ucap bebanyak terima kasih kpd yang sudi jenguk blog ni ... ^^
urmm nak start cmne ehk? yana pon tak tau nak crite macam mne .. bingung !
ok bila tamat sekolah mengah .. kawan2 sume wat hal sendri ..
ada yang dah keje .. sambung belajar .. kawen pn ade ..
dan yana menjejakkan kaki ni di kuala lumpur untuk study :))

jauh dari mak & abah .. jauh dari kawan2 .. :))
so bilaa dah jauh dari kawan2 .. mula laa ada yang berubah ..
kalau yang dulu skema .. skng dah pndai bergaya ..
yang  dulu comot .. skang dah kemas,wangi .. huhu
mana yang dulu poyo2 .. skang wow ! dasyat gle laa .. hihii ..

skang study kat kl tu dak nak dekat 3 year ,,,
so bila balik JOHOR tu .. jmpe kwan2 lama .. dorang akan cakap 

*
**


" YANA .. KO KENAPA GEMOK "
" MAKCIK .. KO ASAL GEMOK GILE HA ?? "
" YUNK .. PIPI KO ASAL MACAM APAM POLKADOT " ya allah sabor je la ..

masa HARI RAYA lg laa .. kene tegur dgn sepupu2 .. makcik2 .. pakcik2 .. :(

*
**

" YANA MCM MANA SKANG ?? so aq pn jawab OK SIHAT JE " HAA POKDE TAU YANA SIHAT .. TNGOK PIPI PON DAH TAU " .. pipi lg .. kembang sgt ke pipi ni ?? :(

DAN AQ !! hanya mampu jawab " HEHEHE,,biase laa senang hati " & "lepas makan tdo" hehe

ade jgak kawan2 aq cakap " YANA,KO NGAT,KO LEH KEKALKAN COMEL LOTEH KO TU ?? "
haaiyaaa ~ persoalannye " comel ke ?? lalaa ~ [kembang untuk beberapa minit] hihihi

SO ....

*
**
aq menganbil keputusan untuk amek pil PECAH LEMAK ! haa amek kau .. hehee


baru je try .. 




Wednesday, 12 September 2012

..:: happy besday ::..

alhamdulillah genab umur aq 20tahun .. skrang dah tak ada lagi belas2 .. hehee .. masuk puluh-puluh pulk .. 1st time sambut besday jauh dari mak & ayah .. dorang just wish melalui fon sje .. TQ MAK,ABAH,ADIK2 :)) ...

HAPPY GILA !!! 
KENAPA HAPPY ?? 

besday aq tahun ni pertama kali sambut dengan cinta hati aq (muhammad azief bin azmi)
tq syg ... haa tak lupe jgak housemate aq .. (win,nisa,sandra,memey & apiz)
SUMPAH ! tak sangka gila tau ..
haa..ni nak cerite sikit ape yang terjdi .. huhu

macam biasa qol 8 .. aq keluar dengan cinta hati aq ..
malam tadi .. pegi pasar malam ..
lepas beli makanan kteorg mkn kat tasik titiwangsa :) 
sampai2 titiwangsa hujan .. sejuk gilaa ..
so aq ajak laa dia balik ..
tp !!! dy ..
tak nak balik .. sibuk nak main game kat hp aq ..
smpi aq geram .. aq ckp " b nak syg demam ke??"
so kteorg pn blek .. tp dy bwk mtor slow sgt .. 

sampai-sampai umah .. gelap sangat2 .. aq xdela pkir pape ..
bab sblom tu cinta hati qol win tnye dy kt mne .. so win pn ckp dh kluar ,, kt umh xde spe .. 

masuk2 tu tibe2 dengar orang nyanyi HAPPY BESDAY TO U .. :))
ya allah ,, terpaku aq kat depan pintu tu .. hihi .. 
menitiskan air mate jgak laa .. tp skit je ..
air mate terharu :)) then dpt hadiah dari cinta hati ...

TQ B !! TQ KORANG !!! :))

tapi !!! semalam kene tipu habis2 dgn cinta hati !!
dy tipu ape ??? nak tahu tak ?? 

>> lepas anta aq blek umah kat sentul,dy ckp nak singgah PV12..sebab nak lepak ngan bdak2 umah ..
>> dy mcg aq ckp nak pegi KL FESTIVAL .. bab nak temankan boy ngn izu beli barang .. padahal pegi sana dengan hapiz .. untuk beli KEK & RANTAI :))
>> dy pnjam hp aq bab nak cll apiz,,alasan nak amek helmet .. ok laa .. bab mase tu hp dy problem .. huhu
>> last sekali . sebelom naik umah aq tu,,dy call win lg .. tnye kt mne .. ye ye je dy ckp win xde kt umah .. sume tak de kat umah .. padahal dah plan awal-awal .. hehe ..

** seb baik besday,,xjadi nak marah ! hehe .. pape pn tq again syg .. 

..:: kek yang awak belikan tu sedap ::..
..:: rantai awak belikan tu pn cantik sgt2 ::..


vedio yg sempat dirakam :))


12.9.2012 dalam kenangan



muke happy dapat rantai :)) 






Monday, 10 September 2012

..:: saya sayang awak GEMOK ::..

alhamdulillah .. sedar tak sedar hubungan kite dah 9bulan syg .. ya allah sekejap nye masa berlalu .. kenangan pahit & manis semua terpahat dalam minda ni .. only u syg :)) .. syg rasa macam dah bertahun dengan b .. :)) .. awak terlalu baik buat saya .. sabar dengan karenah syg .. laupon syg tau awk kadang2 letih layan .. tp awak still tersenyum .. TANPA MENGELUH .. maceh syg .. muuaahhkkk3x .. syg harap bleh selamanya dengan b .. :)) .. 

TAPI ! KITA DAH NAK HABIS BELAJAR .. 

hurmm .. lepas habis belajar mesti kite jauh sangat .. berkilometer jauhnye .. :(
tak pe laa .. bak kata org " sayang ditinggal-tinggalkn" :)
ape yang syg harapkan b .. jangan prnh lpekn syg ..
tinggalkn syg .. 

kalau kite jauh .. ni je laa syg leh tngk ..
gambar2 kite ..
setiap gambar ade ceritenye .. :))
pic lepas kte gaduh ..
pic kite tngah happy ..
SUMENYE KENANGAN B !!! 

ni ic second date kite syg .. MID VALLY kte tngok wayang crite omputih .. :))

haa.. ni plak cincin couple kte .. awak belikan mse 1st date kte .. maceh syg .. 

kat tmpat game .. kteorg ni ske g tmpt2 cm gny :)) tu air kgemaran kte kn syg .. 

MELAKA : eee seronok sangat masa ni ..

SEREMBAN : g open house .. then melencong g pntai sat ..

PULAU PINANG : ferri .. serius best sgt penang .. makanan dy laa ..

dalam kereta : ape lg dating laaa huhu

yeeh .. syg sye ske main bende ni .. lau dpt patung t dy bg yana .. dh brlmbak dlm almari ptng ni ..

ske sgt tnjuk gigi HANTU dy .. g open house umah mmbe ..

ITIK : weekk .. weekkk :)) tabung kawen kami .. huhu .. xde la .. tabung nak pegi holiday .. hihik 

syg ske pic ny !! awak lukis kat .. luv u ..









Sunday, 9 September 2012

..:: bukan lagi cinderella ::..

bangun pagi-pagi terus entry blog :)
semangat nak cerite pasal rumah baru ..
YANA BUKAN LAGI CINDERELLA!! huhuh..



KENAPA CAKAP MACAM TU ?? NAK TAHU TAK ?? HUHU..
yelaa .. yana dah duduk umah sewa sekarang .. :)
kat area SENTUL .. betul-betul dekat dengan TRAIN SENTUL :)
so boleh balik sesuka hati je .. and tak sape nak marah !! :))

dekat 1week jugak laa cari umah sewa .. call sane .. call sini ..
hari jumaat .. alhamdulillah .. dapat jugak rumah ..
bersyukur sangat ya allah ..
penat carik dengan (cinta hati,win,apiz)
dengan cinta hati tak sihat .. macam2 dugaan ..

ni bilik yana MASTER ROOM ..

barang2 pindah,actually ade lg bnyk ..

roomate yana :) gigih cari umah dgn dia lah ..

rumah baru ni lagi best dari yang dulu :)) best ..
duduk 8 orang ..



Sunday, 2 September 2012

..:: DUGAAN DEMI DUGAAN ::..

AHAD : 2.9.2012 ..



mak bagi tau .. abah sakit .. so aq bergegas laa kemas2 baju terus blek JB ..
sampai JB dalam pukul 3ptg .. tengok abah dah ok ..

lepas bebual ngn abah tu .. aq rehat .. bangun2 tido jer muntah .. lepas tu pengsan .. buat yang keberapa kalinya aq pun tak tahu laa .. " mak cakap lama juga laa aq pengsan "

lepas tu,,mak tak sedap hati .. yelaa .. asyik muntah .. lepas tu pengsan .. bila pergi dokter .. dia cakap .. darah rendah .. keracunan makanan laa ..  lepas tu ade problem tulang belakang ...dh makan ubat macam2 .. tak baik2 jugak .. 

so mak dengan abah buat keputusan anta aq pergi berubat .. jumpa ustaz .. 1st masuk rumah ustaz tu memang badan ni rasa panas .. lepas tu rasa macam nak balik je .. tapi aq still senyap .. tak bagitahu sape2 ..

ustaz tu tanya kenapa " KENAPA YE DATANG NI " SAKIT APA??.. so aq pun bagi laa tahu segalanyaa .. ustaz tu tanya lagi " BADAN ADA LEBAM2 X ?? SAKIT PERUT X ?? aq jawap  "YE".. then ustaz tu senyum je .. aq dadh risau ..

sebelum dia ubatkan aq ... dia bagi aq minum air zam zam .. pas2 dia sepit jari kaki aq ni dengan besi ..ustaz tu bagitau .. "kalau tak sakit maknanya xde ganguan dalam badan awak ni .. lau sakit memang ade ganguan laa tu"..so dy baca ayat-ayat suci al-quran ..

habis baca ayat suci al-quran tu dia tiup kat kaki kanan aq .. ya allah sakit !!! hanya allah saja yang tau betapa sakit nye badan & kaki ni .. :( .. aq meraung .. menangis !!! sampaikan dah tak tahan sakit .. aq panggil " mak!tolong yana ... yana sakit .. :( " .. sampai terguling-guling .. sumpah seumur hidup aq tak pernah terjadi macam gini .. sama juga bila dia sepit dekat kaki kiri aq .. :( .. bende tu still ada dalam badan ni . dia tak boleh nak buang sebab aq tengah datang bulan .. so nty dy suruh datang semula .. untuk buangkan ganguan dalam badan ni .. ustaz tu dah bagitahu awal2 .. " kali ni buang sakit sikit,,so awak kene kuat semangat " .. :(



**  tengah2 nangis tu ustaz tu tanya lagi " PERNAH MIMPI KENE PATUK ULAR ?? jawapan aq adalah  "YE"  .. so ustaz tu terangkan dekat aq .. "DALAM AL-QURAN ADA SEBUT .. JIKA SESEORANG ITU MIMPI KENE PATUK ULAR,KENE GIGIT ANJING OR BINATANG-BINATANG BUAS .. ITU BERMAKNA SIHIR ATAU KATA LAIN GANGUAN SYAITAN TELAH MASUK KE DALAM BADAN KITA " .. 

allah sentiasa di sisi :)



..:: JADI ::..

Jangan tafsir mimpi sembarangan ..
dan Jangan ingat mimpi itu hanya mainan tido ...

kadang-kadang ..
mimpi membawa satu petanda buruk & baik ..

>> setiap manusia ni tak lari dari mimpi,namun tak semua tahu maksud dan alamat mimpi itu..
>> mimpi juga bukan hanya mainan tido ..

saat aq entry blog ny .. badan tengah lemah & sakit-sakit .. kaki bengkak ..
hanya allah saja yang tau betapa sakitnya badan ni ..
ya allah ..
cukup besar dugaan yang kau berikan kepada ku ..
aq terima ya allah ..
sebab aq tahu penyakit tu penghapus dosa ..
dan dugaan yang berat untuk orang yang kuat ..
tapi .
sampai satu saat aq tak mampu nak harungi semua ni ya allah .. 

ya allah ..
aq mahu seperti insan lain .. sihat .. tanpa ganguan apa2 .. :(
aq tak pernah buat jahat dengan orang .. tak pernah ya allah ...
aq xpernah bermusuh dengan sesape pun .. tapi kenapa aq yang jadi mangsanya ya allah ..

mak,abah,cinta hati saya cakap .. kadang2 kita tak tahu kita dah sakitkan hati orang ke apa ..
if sesape yang terasa ngn aq .. aq mintak maaf banyak2 ..

APA YANG AQ HARAPKAN ..

>> moga cepat sembuh dari ini semua .. sihat tubuh badan
>> pelihara dan jauhkan la diri aq,keluarga aq & orang2 yang aq sayang dari bende2 buruk ..
>>kau bukakan la pintu hati orang yang sanggup buat aq macam ni .. supaya sedar kesilapan yang dilakukannya ..

Berikut adalah beberapa petua yang diambil daripada hadis Baginda untuk hindari ilmu sihir..

�Membaca ayat Kursi, iaitu surah al-Baqarah ayat 255 setiap kali selesai solat lima waktu dan sebelum tidur. 
�Membaca surah al-Ikhlas, al-Falaq dan al-Naas setiap kali selesai solat lima waktu dan membaca ketiga surah itu sebanyak tiga kali pada pagi hari sesudah solat Subuh dan menjelang malam sesudah solat Maghrib. 
�Membaca dua ayat terakhir dari surat al-Baqarah, iaitu ayat 285-286 pada permulaan malam. 
�Membaca doa, "Aku berlindung dengan kalimat Allah yang sempurna daripada kejahatan makhluk ciptaan-Nya" – pada malam hari dan siang hari ketika ingin pergi atau masuk ke sesuatu tempat. 
�Membaca doa, "Dengan nama Allah, yang bersama nama-Nya, tidak ada sesuatu pun yang membahayakan, baik di bumi mahupun di langit dan Dia Maha Mendengar dan Maha Mengetahui " -tiga kali pada pagi hari dan menjelang malam. 


..:: tq sudi baca blog yana yang tak seberapa ni .. korang doakan yana cepat sembuh :( ::..