My Rainbow Dreams

Just Blogger Templates

Thursday, 29 December 2011

Antara Kasih, Sayang Dan Cinta


Tiga perkataan yang nampak seakan sama untuk diterjemahkan, namun jika diteliti membawa kepada pengertian yang sangat berbeza. Pengertian tiga perkataan ini memberikan makna yang sangat mendalam untuk difahami. Emosi dan tindakan juga sebenarnya menggambarkan bahawa kasih, sayang dan cinta mempunyai perbezaan walaupun sedikit.

Kasih..


Kita sering mengucapkan kalimah basmalah yang membawa maksud “Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani”. Allah SWT sebenarnya sangat mengasihi kita sebagai hambaNya. Dan jika kita halusi mengapa Allah SWT mengasihi manusia sudah tentu hanya kerana Allah SWT mempunyai belas kasihan terhadap hambaNya. Rasa kasih sebenarnya terselit rasa belas kasihan terhadap seseorang. Begitu juga Allah SWT mengasihi kita selayaknya kerana kita lemah dan perlu dikasihani.


Dalam hubungan sesama manusia, kasih kadang-kadang menjadi titik bermulanya rasa sayang dan seterusnya rasa cinta. Dari kasihan akan terbit rasa sayang yang begitu kuat. Sebab itu dalam Bahasa Melayu perkataan kasih selalunya digabungkan sekali dengan perkataan sayang. Jadi tidak hairanlah mengapa Rasulullah sendiri berkahwin dengan isteri-isterinya yang banyak kekurangan. Rasa belas kasihan kerana tidak mampu melihat kesusahan wanita-wanita yang kehilangan suami kerana syahid telah mengangkat baginda untuk menyayangi dan mencintai mereka sebagai isteri.


Sayang..


Perkataan yang sukar untuk dibezakan dan diterjemahkan terutama dalam hubungan perasaan sesama manusia. Menyayangi seseorang belum tentu mencapai tahap mencintai kerana menyayangi lebih luas skopnya berbanding mengasihi. Anda mungkin menyayangi sahabat anda, keluarga anda, guru anda atau sesiapa sahaja. Tetapi berbeza jika anda mengatakan bahawa anda menyayangi kekasih. Kerana rasa sayang kepada kekasih sebagai teman hidup memberikan maksud anda mencintai pasangan anda sedalam-dalamnya.


Namun fahamilah, sebenarnya rasa sayang sudah memadai untuk anda melihat pengorbanan yang bakal dilakukan oleh orang yang menyayangi anda. Pengorbanan yang mungkin dilakukan luar dari kebiasaan emosi manusia. Rasa sayang akan memberikan kesan yang berpanjangan sama ada anda sebagai orang yang menyayangi dan disayangi kerana rasa akan dapat dihalusi wujudnya keikhlasan dalam setiap tindakan yang dilakukannya. Keikhlasan inilah yang akan memberikan rasa sayang berpanjangan dan terus mendoakan kebahagiaan untuk orang yang tersayang.

FOR MY LOVE @ AZIF 

B : syg,syg sayangkn B x?
SYG : mesti la sayang ..
B : sayang macam mana tu??
SYG : syg akan jawab .. " ENTAH .. TIBA2 HILANG INGATAN NAK JAWAB " HEHE ..

so .. kalau B baca blog syg ni .. ni la jawapan nye .. ^^, muuuuaaahkkk sayang B sangat :)


Cinta..


Percintaan sudah tentu dikaitkan dengan rasa kasih sayang. Menggambarkan bahawa bila menyebut cinta sudah tentu akan ada rasa kasih dan sayang kepada seseorang. Bila mencintai seseorang, tersiratnya anda mempunyai rasa sayang yang ikhlas dan menerima diri pasangan anda seadanya. Anda hanya memikirkan dirinya, perkongsian hidup bersama dan juga kebahagiaan masa depan bersama.


Cinta terlalu kompleks untuk dihuraikan. Kerana cinta membawa pelbagai istilah yang memberikan maksud yang berbeza. Dalam satu pepatah arab, mendefinisikan cinta itu pekak dan buta. Rasa cinta yang terlalu mendalam akan memekakkan telinga untuk kita menerima segala nasihat daripada orang lain. Segala keputusan kebanyakannya diputuskan sendiri. Cinta juga akan membutakan mata untuk melihat kelemahan-kelemahan pada diri orang yang dicintai sekalipun nampak jelas di mata orang lain.


Cinta mampu memberikan rasa gembira kepada pasangan, tetapi cinta juga memberikan luka yang sukar untuk diubati. Cinta membahagiakan bila berjaya hidup bersama pasangan dan sangat memedihkan bila gagal. Itulah kelebihan dan kelemahan cinta. Kerana pengertian cinta selalunya disandarkan hanya pada manusia. Manusia tidak sempurna. Jika pengertian cinta ini disandarkan pada Allah Yang Esa, sudah pasti tidak akan wujud istilah putus cinta.




7 Fakta Hubungan Cinta Terjalin


Sememangnya adalah lumrah kehidupan sebagai manusia untuk hidup berpasang-pasangan. Dan disebalik perhubungan antara kedua jantina tersebut mempunyai beberapa fakta menarik yang mungkin kami boleh kongsikan bersama anda. 


(1) Kebanyakan lelaki atau wanita lebih gemar untuk memilih pasangan yang tidak mempunyai latar belakang yang sama tetapi masih boleh berkongsi minat yang sama.


(2) Walau bagaimana baik sekalipun sesuatu hubungan tersebut, 70% daripada masalah didalam hubungan pasti tidak akan diselesaikan. Pasangan akan terus diselubungi permasalahan yang berulang-ulang. Pada peringkat ini, komunikasi antara pasangan adalah amat penting.


(3) Perhubungan sebagai kekasih adalah 30% lebih mudah terputus berbanding perhubungan sebagai rakan.


(4) Lebih daripada 90% pasangan yang sudah berkahwin bersetuju bahawa cinta pertama pasti tidak akan berhasil.



(5) Jangka masa hubungan tanpa ikatan perkahwinan biasanya hanya mampu bertahan sekitar setahun berbanding pasangan yang telah berkahwin dimana perhubungan mereka akan bertahan lebih lama.


(6) Risiko pasangan yang menjalinkan hubungan jarak jauh untuk berpisah adalah 20% lebih tinggi berbanding pasangan yang menjalinkan hubungan jarak dekat.


(7) Apabila sesuatu hubungan telah terputus, masa yang diambil untuk lelaki mencari pasangan yang baru kebiasaannya lebih singkat berbanding wanita.


Dalam perhubungan, ibaratkanlah ia seperti kaca. Jika terlalu erat digengam ia akan pecah dan melukakan diri. Jika pecah, walau dicantum kembali, ia tidak seperti asal lagi. 
Maka berhati-hatilah dalam bercinta, wanita ini dari rusuk kiri yang bengkok. Jika terlalu keras memaksa ia akan patah, dengan hikmah sahaja ia dapat dibentuk. Terciptanya bukan dari kepala untuk dijunjung, bukan jua dari kaki untuk dialasi.Tetapi dekat di bahu untuk dilindungi, dekat di hati untuk dicintai, dekat di sisi untuk menjadi teman sejati.

             

Wednesday, 28 December 2011

choral terrorizing ten +1

tiba2 je rindu kat group TERRORIZING TEN + 1 ni ..
kami 1 group BI ... 
sem 4 

ha kat bawah ni pic persiapan sebelum choral 


ni hari 1st bincang about choral 


hari ke2 : PV12


hari ke2 : PV12


LEADER kami a.k.a LAN
sibuk menghafal skrip .. :)


hari ke2 : taman permainan PV12 


dh penat berlatih : kami makan kat TFC :)

*
**
***

..:: HARI BERIKUTNYA ::..


berlatih dan terus berlatih ..


iskandar a.k.a conductor kami 


berlatih dan terus berlatih ..


berlatih dan terus berlatih ..


berlatih dan terus berlatih ..


berlatih dan terus berlatih ..

*
**
***
TIBA LA HARI YANG DINANTI NANTIKAN ..
DUP DAP .. DAP DUPP .. !! :/



thanks raj bab buatkn ni :)

KORANG SEMUA AQ RINDU..

> nak lepak sama2 kat KLCC ..
> nk makan ngn korang kat makcik murah tu .. :'(
> nak dengar korang punye suara ..
> dengan korang nye lawak2 semua ..

tp .. tu la sem ni semua BZ kn .. dengan assgmnt .. segala bagai la .. tak apa nanti ada masa kita jmpa lagi :)

Tuesday, 27 December 2011

~rindu kalian~

tersangat sangat la rindu insan2 dekat bawah ni ..
dh 2bln xjumpe..sekali jumpa memang seronok sangat2 ..
luv u all ..
<3



bersama emak tercinta .. kau la ratu hatiku mak ^^, 


shahrul,ika,hanis


atok!paling rindu kat atok .. alhamdulillah atok selamat pegi & pulang dr bumi mekah


bersama adk yana yang lelaki :)
oh TIDAK ! dy dh semakin tinggi errghh !


bersama akk sedara :) feryda hanim ..


ini moyang yana 
alhamdulillah sihat ..
cume dy dah tak ingat ape2 


yeah ! last skali .. rindu juga kat baby chumell ni :)

..:: TENTANG DIA ::..

hai sume ..
lama dah tak update blog ni .. rasa rindu nak merepek meraban kat blog ni .. hehee !!~ 
ok .. mengenaik tajuk tu .."TENTANG DIA" .. wah ! mcm tajuk cerita kat tv3 tu kn?? hehe .. sapa yang saya maksudkan DIA tu?? ehem ehem .. bace la kisah saya selanjutnye kat bawah ni ye ^^,


kisah bermula dalam kelas "WESTERN".. kami 1 kelas dan 1 kumpulan :) .. kami KAWAN pada mulanya .. 

TO AZIF : kalau awak baca BLOG saya ni .. saya nak cakap sikit ..AWAK NAKAL SANGAT.. !!~ suka dengki saya kalau dalam kitchen kn??.. membuatkan saya kurang selesa dengan awk !! hhihi 

TAPI
"Start saya mcg awak,,sebab nak ingatkan awak tentang assgmnt "3D WESTERN".. kita mula rapat .. :) .. dan pada hari/masa yang sama .. saya gaduh ngn "EX" .. awak la yang tenangkn hati saya .. awak temankan saya mcg smpai subuh kn awak?? terima kasih azif :) .. dan awak mula main perasaan dengan saya kan?? hehe .. awak cakap kat saya yang awak dh lama perhatikan saya .. kn?? malu sangat saya masa tu ^^, saya baca mcg awak sambil tersenyum sampai ketelinga .. hehee


HARI BERGANTI HARI

" malam tu awak buat "SS" then awak call saya .. kita gayut sampai pagi .. besarnya perngorbanan awak untuk saya .. lagi sekali terima kasih azif :) malam tu awak desak saya .. tok jadi ***** awak kan azif ??mulanya memang saya tak nak..tapi awak terus desak saya !!sampaikan saya tak tahu nak bagi jawapan ape kat awak !! urm .. perasaan marah ada jgak kat awak masa tu .. then akhirnya saya terima awak ..  1 ucapan yang saya lafazkan awak " JANGAN BUAT SAYA JATUH HATI DEKAT AWAK ".. awak ingat x??hihi..

Tapi ucapan tu makan diri saya balik ..huhu ..  saya mula jatuh hati kat awak <3 .. saya jatuh hati dengan cara awak layan saya . sikap awak terhadap saya .. :) .. tapi masing2 masa tu dah ada pasangan kn awak??.. AWAK dgn DIA .. dan SAYA dgn DIA .. 

dan tak lama dari tu .. 

saya "SINGLE" tapi awak tetap dengan DIA .. :'( 

1 hari

saya ada masalah dgn housemate saya .. awak la selalu kat samping saya ..

masa saya nangis .. awak pujuk saya supaya bersabar .. walaupun awak gelabah bila dengar saya nangis kan azif ?? hehe .. muuuaaahkkk .. sayang awak B :)

setiap malam kita keluar ^^,  dan saya mula selesa kat samping awak .. sangat2 ok ! :) 

azif .. awak tak pernah bosan ucap I LUV U kat saya .. ^^, terima kasih awak :)

AZIF,AWAK,B,GEMOK SAYA,BUSUK SAYA ......

saya minta maaf .. sebab hari tu saya buat awak menangis .. saya tak ada niat pon nak buat awak nangis .. dan minta maaf sebab tak dapat lapkan air mata awak yang jatuh kerana saya tu ** 


TARIHK KERAMAT 

[20.12.2011] .. 
awak ingat tak tarikh ni ?? 
saya tak akan lupakan sampai bila2 tarikh ni .. 
mudah mudahan hubungan kita panjang ..
yes ! memang itu yang saya harapkan ..

last saya nak cakap 

>TQ sebab dah buat saya jatuh hati kat awak ^^, muuuuaaahhkkkk 
> harap awak sayang saya apa ada nya ..
> sayang saya sepenuh hati awak ..
>saya sayang "GEMOK SAYA" sgt2 hehe .. muuuuuaahkkk <3 u .. 
>awak VVIP dihati saya B :)

Sunday, 4 December 2011

JOM HEBOH ! ~STADIUM BUKIT JALIL~

JOM ! JOM ! JOM !
KITA HEBOH HEBOH !



 * kami basah tau* sejuk berrggghhh !!*



ha ini GEDIK ! dalam hujan pon boleh posing .. wee~

OK !  JOM HEBOH KALI NI MEMANG GEMPAK !! TOMOK **I LUV U** HEHE ..  PALING BEST SEBAB YANA DAPAT DUDUK KAT BAHAGIAN TENGAH TU ! KORANG DAPAT KE.?? UHUU .. JGN JEALOUS OKIE  KEPADA SESAPE YG  TAK DAPAT TU .. HUHUUU !! ^^^,

Saturday, 3 December 2011

lukisan cartoon


salam u all ..

ha knp dgn tajuk :  LUKISAN CARTOON tu??
actulally .. yana suka sgt2 lukis lukisan cartoon ni ..
knp??
urm tak tahu la kenapa.. memang suka sangat
yana rasa bila lukis lukisan ni macam tenang sangat ^^,
sebab nampak comel sangat lorh .. hehee ..

Thursday, 1 December 2011

awana genting highlands : camping ! :)



trip + camping at AWANA GENTING bersama peserta2 RAKAN MUDA , ANJURAN : KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN , seramai 100 orang peserta yang terpilih ke AWANA GENTING ni , dan yana salah 1 yg bertuah sbb terpilih ke sini ..sgt2 best walaupon penat :/ to starf2 AWANA GENTING thank a lot ye bab menyediakan makanan yg sgt2 la sedap n bnyk plak tu smpai xau nk mkn ape dh .. hehe ! yuumyy~ thank juga untk hadiah2 yg sye dpt dr genting :) sgt2 chantek .. last skali SANGAT2 HAPPY selama 2 hari 1 malam kat sana :) muuuahkk ♥ u all


GROUP 7 : yana punya group selama berada di awana genting ^^,,
korang memang terbaik dari AWANA GENTING ! hehe 
**miss u guys**


okie ! ni plak pic semua peserta kem awana genting ! amboi bkn men seronok ye korang *termasukla yana* hehhee ..

Monday, 14 November 2011

bertudung sgt [̲̅s̲̅][̲̅w̲̅][̲̅e̲̅][̲̅e̲̅][̲̅t̲̅] bagi aq ^^,

terasa lama sgt xupdate blog ni ..
maklumla BZ memanjang ..
dgn study nye .. 
segala bagai .. huhu ..

apeII pon u all ape kabar ? 
hope sihat sentiasa k ..

ok sesuai dengan tajuk di atas tu ..
aq nak update .. muke aq bertudung ..
bagi aq BERTUDUNG sgtII [̲̅s̲̅][̲̅w̲̅][̲̅e̲̅][̲̅e̲̅][̲̅t̲̅] ... 
dan bila bertudung tu aq rasa sangat selesa .. tenang and more la .

tapi
tu la kan aq ni kejap bertudung kejap x ..
hurmm , bak kata orang hati ni belum terbuka tuk pakai tudung seterusnya .

dan aq nak ucap TQ so much to someone ni ..
dia cakap aq pakai tudung "sangat cantik" ..
wahhh ! waah ! rasa kembang segala gala nya mase dia ckp macam tu ..
hahaa *
TQ sekali lagi buat orang tu ..
----> awak doakan saya supaya bertudung sampai bila bila ye .. 

okie | kat bawah ni picII aq bertudung ^^,
aq ni tak la secantik korang ..
lau pon xsecantik korang aq tetap bersyukur dengan ape yang allah beri kat aq ..
tq allah <3 muuuahkk ..









Monday, 10 October 2011

ANTARA PIC2 KETIKA AQ KAT KEM BUMI JATI ^^,